Majako logo
Om Majako
e-handelsutveckling | intressanta kundprojekt

Effektivisera dina Försäljningsprognoser med AI under Black Week!

Efter en på tok för galen försäljningsvecka valde vår kund att aktivt stå över Black Week året därpå. Anledningen var att de inte kunde hantera alla ordrar. Med hjälp av vår AI-försäljningsprognos vågade vår kund sälja på Black Week igen!

BlackWeek

För några år sedan hade vi på Majako kontorslokalen i samma byggnad som vår kund. Under Black Week fick vi byta våra arbetsuppgifter för en dag, släppa allt vi hade och istället gå ner och plocka ordrar hos vår kund. De hade så vansinnigt mycket ordrar och de hann verkligen inte med, trots extrainsatt personal. Fantastiskt, men kaotiskt!

Samma år som de stod över Black Week satte vi oss ner och tänkte över hela situationen. Så här kunde de ju inte ha det; hur skulle vår kompetens kunna underlätta och effektivisera deras system så att de kunde gå all in på Black Week utan att vara rädda för att inte hinna med?

AI FÖRSÄLJNINGSPROGNOS

Vi såg till att hjälpa dem utveckla och effektivisera; vi byggde bland annat ett verktyg för försäljningsprognoser med hjälp av AI. Sådana här AI-tjänster finns redan tillgängliga hos vissa av de stora e-handelsjättarna då det ingår i deras svindyra lagerhanteringssystem.

Av den anledningen är vi på Majako extra stolta över att kunna tillgängliggöra sådan funktionalitet för “vanliga” e-handlare. Idag säljer vår kund som smör i solsken under Black Week igen. Men effektiviserat. Och kontrollerat.

Fördelar när AI står bakom försäljningsprognosen:

  • Rätt varor i lager som kunderna vill köpa
  • Mindre antal restordrar att hantera
  • Nöjdare kunder som får snabbare leveranser
  • Mindre kostnad med ett effektivare lager
  • Mindre tid åt att genomföra inköp
  • Inköp grundat i fakta: mindre gissningar

En försäljningsprognos med AI ger nytta över hela året för olika säsonger och varor som trendar men vi har även stöd för att ta hänsyn till kommande reor som kan ge plötsliga toppar. Det är rätt ovanligt att man har stöd för det.

AI-robot

AI-BASERAD FÖRSÄLJNINGSPROGNOS JÄMFÖRT MED TRADITIONELL FÖRSÄLJNINGSPROGNOS

AI-försäljningsprognos har potentialen att vara mer noggrann och anpassningsbar jämfört med traditionella metoder. Den kan hantera komplexa mönster och faktorer, förutsäga förändringar och hjälpa dig som företagare att fatta mer informerade beslut när det gäller försäljningsstrategier och lagerhantering.

Genom att historisk försäljningsdata analyseras kan mönster och trender identifieras. Det ger i sin tur en indikation över vilka produkter som kan bli mest populära, hur stor efterfrågan är och hur försäljningen kan komma att utveckla sig över tiden. Därmed blir inköp grundade på fakta istället för gissningar och subjektiva antaganden.

TA HJÄLP AV MAJAKO

Vår motor för försäljningsprognoser finns idag dels tillgänglig som ett fristående verktyg där du kan ladda upp en CSV-fil med produkters försäljningshistorik för att sedan få tillbaks prognosen i CSV-format. Men vi tillhandahåller även ett API för funktionaliteten, så att det kan integreras i vilket system som helst. Och om ni vill ha hjälp med att integrera det, så hjälper vi så klart gärna till.

Gillade du blogginlägget om hur vi arbetar med AI? Läs då vårt andra blogginlägg:

Effektiva lagerprocesser med hjälp av AI

Snacka med oss!